Moravský vrabec recept
Moravský vrabec je jedno z klasických a dobře známých českých jídel. Výborný bude s bramborovým knedlíkem a se špenátem.
(celý recept)
Ingredience receptu
- 500 g vepřové plece
- 5 stroužků česneku
- 2 bobkové listy
- 1 lžíce hladké mouky
- 1 větší cibule
- 1 lžíce sádla
- mletý kmýn
- sůl
- mletý černý pepř
Způsob přípravy
Troubu si předehřejeme na 180 stupňů. Maso nakrájíme na kostky asi 2,5 x 2,5 cm, nasypeme je do mísy, přidáme na kroužky nakrájenou cibuli, utřený česnek, 1 lžičku mletého kmínu, půl lžičky soli a pepře a všechno důkladně promícháme.
Maso ve vysoké pánvi na sádle zprudka opečeme ze všech stran. Pak ho přendáme do pekáče, lehce podlijeme vodou, přidáme bobkový list a přikryté víkem pečeme v předehřáté troubě do měkka. Během pečení poléváme výpekem.
Když je maso měkké, odstraníme koření a omáčku zahustíme moukou rozmíchanou v trošce studené vody. Podusíme ještě 10 až 15 minut.