Miska Zelená Bohyně recept
Lehký oběd plný vitamínů ve kterém dominuje zelená barva. Rozproudí vám krev v žilách, zasytí a nastartuje detox organismu. Nebojte se trochu experimentovat a zařadit jakoukoliv zelenou plodinu přesně podle vašich chutí. Avokádo je dobré zakápnout šťávou z limetky či citronu, aby vám neztmavlo.
(celý recept)
Ingredience receptu
- 1 brokolice
- 1 okurka
- 1 svazek zeleného chřestu
- 1-2 lžičky másla
- 2 hrnky vařené quinoy
- 4 hrnky baby špenátu
- 2 hrnky ledového salátu (nakrájejte na nudličky)
- 1 hrnek vyloupaných edame nebo fazolí fava (bob zahradní)
- 1 avokádo (nakrájejte ho na plátky)
- 1 zelená paprička jalapeňo (na tenké plátky)
- 1 jarní cibulka (na drobno)
- 200 g sýru feta
- Sůl pepř dle chuti
- Zálivka:
- 1 hrnek čerstvého koriandru
- ¼ hrnku petrželky
- 1 stroužek česneku
- ½ hrnku červeného vinného octa
- 1 zralé avokádo
- 1 menší paprička jalapeňo (nemusí být)
Způsob přípravy
Všechny ingredience na zálivku rozmixujeme v mixéru na jemný dresink, podle potřeby zředíme vodou.
Chřestu odkrojte dřevnaté konce, očistěte stonky a nehte krátce blanšírovat ve vroucí vodě (3-5 min). Nakrájejte brokolici a také ji chvilku povařte. Chřest a brokolice musí změknout tak akorát, potom je dejte hned do studené vody, nebo mísy s ledem. Pokud po chvilce vaření ihned zchladíte jakoukoliv zelenou zeleninu, tak si plodina zanechá krásnou zelenou barvu. Chřest po ochlazení dejte na pánev s rozpečeným máslem a chvilku orestujte.
Do misek rozdělte uvařenou quinou, špenát, chřest, brokolici, okurku, edame, avokádo, chilli, salát, cibulku a sýr. Přelijte zálivkou a můžete podávat.