Míchaný kompot recept
Míchaný kompot bude vítanou pochoutkou za zimních chladných dní. Voňavé ovoce skoro jako čerstvě utržené ze zahrádky.
(celý recept)
Ingredience receptu
- broskve
- švestky
- ryngle
- meruňky
- hrušky
- cukr krupice
- voda
- zavařovací sklenice s víčky
- zavařovací hrnec
Způsob přípravy
Ovoce důkladně omyjeme. Do každé čisté zavařovací sklenice nasypeme dvě lžíce cukru, zalijeme ho trochou vody a mícháme lžící tak dlouho, dokud se cukr nerozpustí.
Pak do sklenic natěsno naskládáme směs ovoce podle své chuti. Zalijeme vodou tak, aby bylo ovoce ponořené a sklenice zavíčkujeme. Jistě nemusíme připomínat, že sklenice i víčka musí být naprosto čistá.
Ovoce v uzavřených sklenicích pak v zavařovacím hrnci sterilujeme 20 minut při teplotě 80 stupňů.
Hotové kompoty necháme vychladnout a uložíme do suché a chladné místnosti.