Mexická fazolová polévka s tortillou a avokádem recept
Rychlý recept na mexickou zeleninovou polévku s tortilou. Vynikající celoroční polévka, kterou budete chtít připravovat znovu a znovu! Je to skvělý způsob, jak omezit maso a přitom si pochutnat díky lahodným mexickým chutím, po kterých budete toužit.
(celý recept)
Ingredience receptu
- 1 1/2 lžíce olivového oleje
- 1 1/2 šálku nakrájené žluté cibule
- 1 šálek nakrájené papriky (jakékoliv barvy)
- 1/2 šálku oloupané a nakrájené mrkve
- 1 malé jalapeno, nasazené a nakrájené na kostičky (vynechejte, pokud nemáte rádi pikantní)
- 1 polévková lžíce mletého česneku
- sůl a čerstvě mletý černý pepř
- 6 šálků zeleninového vývaru
- 2 šálky nakrájených rajčata
- 2 šálky čerstvé nebo mražené kukuřice
- 2 1/2 lžičky chilli prášku
- 1 1/2 lžičky mletého kmínu
- 2 plechovky černých fazolí, vypuštěné a opláchnuté
- 1 polévková lžíce čerstvé limetkové šťávy
- 1/3 šálku nasekaného koriandru
- 1 avokádo, nakrájené na plátky nebo na kostičky
- strouhaný mexický sýr nebo eidam, k podávání (volitelně)
- Tortilla proužky:
- 8 kukuřičných tortil
- 1 1/2 lžíce olivového oleje
Způsob přípravy
Předehřejte troubu na 375 C. Zahřejte 1 1/2 lžíce olivového oleje ve velkém hrnci na středně vysokém ohni. Přidejte cibuli, papriku, mrkev a jalapeno a restujte 4 minuty.
Zalijte vývarem, rajčaty a přidejte kukuřici, chilli prášek, kmín a lehce dochuťte solí a pepřem podle chuti. Přiveďte k varu, poté snižte teplotu na střední teplotu, zakryjte a vařte 15 minut. Přidejte černé fazole a vařte o 5 minut déle. Vmícháme koriandr a limetkovou šťávu.
Zatímco se polévka vaří orestujte si na pánvi tortilly s 1 1/2 lžíce olivového oleje. Nejprve však tortily nakrájejte na cca 2 cm široké proužky a potom na rozpálené pánvi restujte do křupava. Nakonec je trochu osolte a nechte vychladnout.
Nakonec polévku rozlejte do misek a podávejte s plátky avokáda, a nahoře posypanou tortillovými proužky.