Meruňkový koláč recept
Podporují imunitu, zlepšují zrak i náladu, a co teprve když z nich upečete moučník! Meruňkový koláč je skvělý osvěžující dezert, jako dělaný do letních dnů.
(celý recept)
Ingredience receptu
- Na těsto:
- 250 g polohrubé mouky
- 60 g třtinového cukru
- 150 g tvarohu
- 5 - 6 lžic mléka
- 4 lžíce oleje
- 1 balení prášku do pečiva
- špetka soli
- Náplň:
- 500 g tvarohu
- 400 g pomazánkového másla bez příchuti
- 100 g cukru
- 450 g čerstvých meruněk
- 1 lžička citronové šťávy
- 1 sáček vanilkového pudinku
- 4 vejce
Způsob přípravy
V míse smícháme mouku, prášek do pečiva, cukr a sůl. Přidáme tvaroh promíchaný s mlékem a ještě olej. Ze směsi vypracujeme hladké těsto, které necháme asi hodinu uležet v chladu.
Koláč budeme péct nejlépe ve formě kulatého tvaru. Formu vymažeme tukem a vysypeme hrubou moukou nebo strouhaným kokosem. Těsto vyndáme z lednice, propracujeme a vyválíme z něj placku, která bude o něco větší než forma a rozložíme ho do připravené pečící nádoby.
Asi 150 g meruněk rozmixujeme na kaši, zbytek ovoce nakrájíme na menší kousky. Vejce rozklepneme a oddělíme žloutky a bílky. Z bílků vyšleháme tuhý sníh. Žloutky smícháme s tvarohem, pomazánkovým máslem, pudinkem, cukrem a citronovou šťávou. Náplň pečlivě mícháme, aby v ní nebyly hrudky, pak opatrně přidáme ušlehaný sníh, nakrájené meruňky a směs natřeme na těsto připravené ve formě.
Troubu předehřejeme na 170 - 180°C a koláč pečeme přibližně 55 - 65 minut. Po vytažení z trouby moučník pomažeme meruňkovou marmeládou a ozdobíme plátky mandlí.