Meruňkový koláč recept
Meruňkový koláč je svěží letní moučník. Kromě meruněk můžeme použít třeba i borůvky nebo jiné čerstvé letní ovoce. A pečeme-li v zimě, klidně použijeme kompot.
(celý recept)
Ingredience receptu
- 500 g meruněk
- 350 g polohrubé mouky
- 1 prášek do pečiva
- 120 g másla
- 250 g cukru krupice
- 6 vajec
- 125 ml polotučného mléka
- rostlinný olej
Způsob přípravy
Troubu si předehřejeme na 160 stupňů. Cukr ušleháme společně se žloutky a máslem do hladkého krému. Mouku smícháme s kypřícím práškem a postupně ji přidáváme za stálého šlehání do krému. Pak stejným způsobem do krému přidáme mléko.
Nakonec přidáme opatrně i tuhý sníh ze zbylých bílků. Plech vymažeme olejem a vysypeme špetkou mouky. Těsto rozetřeme na plech a poklademe rozpůlenými a vypeckovanými meruňkami.
Meruňkový koláč pečeme v předehřáté troubě asi 45 minut.