Meruňkové kynuté knedlíky recept
Také vám ovocné knedlíky připomínají prázdniny? Zralé, voňavé ovoce, kterého je všude kolem nás plno. Knedlíky jsou heboučké, pěkně vykynuté.
(celý recept)
Ingredience receptu
- polotučné mléko
- kousek čerstvého másla
- cukr - krupice
- měkké meruňky
- cukr - moučkový (na posypání)
- sůl
- 1 vajíčko
- 0,5 kg mouka - hrubá
- tvaroh - měkký nebo tvrdý
- 0,5 kostky čerstvého droždí
Způsob přípravy
Základ tvoří kvásek, který si připravíme do malé mističky. Rozmělníme droždí s troškou cukru krupice, hrubé mouky a teplým polotučným mlékem. Vymícháme kašičku, kterou odložíme kynout.
Do velké mísy si dáme hrubou mouku. Vyklepneme vajíčko. Malinko osolíme. Přilijeme teplé mléko a opatrně vmícháme naběhnutý kvásek. Všechny suroviny spojíme a vzniklé těsto necháme pěkně odpočívat a v klidu kynout. Meruňky opláchneme a rozkrájíme. Můžeme (ale nemusíme) je lehce obalit v cukru.
Zhruba po půl hodině, odebereme kousek těsta. V ruce, vytvoříme kuličku a prstem rozmáčkneme na placku. Vložíme meruňku a vymodelujeme opět kuličku. Opakujeme. Vložíme do vroucí vody a vaříme necelou čtvrt hodinku. Během vaření jednou knedlíky otočíme.
Servírujeme posypané tvarohem (měkkým nebo tvrdým). Pocukrujeme a pokapeme tekutým máslem. Pokud doma nemáme tvaroh, můžeme nahradit pacholíčkem. Dobrou chuť.