Mazanec recept
Mazanec, neboli velikonoční bochánek se připravuje většinou o jarních svátcích ze sladkého kynutého těsta. Je to klasické oblíbené české pečivo, vláčné a voňavé.
(celý recept)
Ingredience receptu
- 3 žloutky
- 100 g cukru krupice
- ½ sáčku vanilkového cukru
- 500 g polohrubé mouky
- citronová kůra z 1 citronu
- 150 g másla
- 50 g oloupaných mandlí
- 200 ml vlažného mléka
- 50 g rozinek
- 1 lžíce rumu
- 1 čerstvé droždí
- sůl
- špetku muškátového květu
- špetku mletého anýzu
- 1 celé vejce
Způsob přípravy
Mazanec, neboli velikonoční bochánek se připravuje většinou o jarních svátcích ze sladkého kynutého těsta. Je to klasické oblíbené české pečivo, vláčné a voňavé. Z droždí, špetky cukru, vlažného mléka a dvou lžic mouky připravíme kvásek a necháme ho v teple. Mezitím než vzejde, namočíme rozinky do rumu a ve velké míse důkladně smícháme mouku s cukrem, vanilkovým cukrem, nastrouhanou citronovou kůrou, anýzem, muškátovým květem a špetkou soli. Do směsi přidáme vzešlý kvásek, rozinky v rumu, polovinu nasekaných mandlí, žloutky a rozpuštěné máslo. Těsto musíme důkladně zpracovat, nejprve v míse a pak ještě na vále. Potom těsto poprášíme moukou, vložíme do čisté mísy a necháme ho přikryté utěrkou kynout 2 hodiny.
Dvakrát ho během této doby promícháme vařečkou, aby se do něj dostalo více vzduchu. Z vykynutého a znovu prohněteného těsta vytvoříme 2 bochánky, položíme je na plech s pečícím papírem a necháme ještě chvíli nakynout. Pak bochánky potřeme rozšlehaným vejcem, posypeme zbytkem nasekaných mandlí a vložíme do trouby předehřáté na 220 stupňů. Po deseti minutách pečení snížíme teplotu na 150 stupňů a zvolna dopékáme. Před koncem píchneme do středu mazance špejlí, pokud se na ni těsto nepřilepí, je mazanec hotový. Upečený mazanec potřeme rozpuštěným máslem a necháme vychladnout.