Masové koule v žampionové omáčce recept
Masové koule v žampionové omáčce budou nejméně stejně dobré i když místo žampionů použijete čerstvě nasbírané houby z lesa. Podáváme třeba s vařenými těstovinami nebo s dušenou rýží.
(celý recept)
Ingredience receptu
- 120 g hub
- 500 g zadního hovězího masa
- 1 cibule
- 1 lžíce strouhanky
- 2 lžičky jemného kečupu
- mletý černý pepř
- mořská sůl
- mletý zázvor
- 400 g rajčat
- 500 ml masového vývaru
- 2 lžíce hladké mouky
- 1 lžíce másla
Způsob přípravy
Troubu si předehřejeme na 180 stupňů. Hovězí maso umeleme na jemno na masovém strojku. Přidáme k němu nastrouhanou cibuli, kečup, strouhanku, špetku soli, zázvoru a pepře. Dobře promícháme a z těsta vytvoříme asi 15 masových koulí.
Naskládáme je na plech do trouby a zvolna pečeme v předehřáté troubě asi 10 až 15 minut, občas je otočíme. Mezitím si připravíme houbovou omáčku. Do vyšší pánve dáme máslo, oloupaná a pokrájená rajčata a na plátky nakrájené žampiony. Dusíme za občasného promíchání asi 5 minut. Pak přidáme vývar a přivedeme k varu. Mouku rozšleháme v trošce vody a zavaříme do omáčky. Pak houbovou omáčku zvolna vaříme dalších 5 minut.
Nyní omáčku odstavíme z plotny a necháme ji trochu zchladnout. Po zchladnutí tyčovým mixérem vše rozmixujeme dohladka a podle chuti osolíme. Nakonec do omáčky přidáme masové koule a 2 minuty společně povaříme.
Kromě již uvedených příloh můžeme jídlo podávat i s houskovými knedlíky.