Sdílet:

Marokánky recept

Redakce Jídlo.cz

Hodnocení obsahu
Sdílejte obsah s přáteli

Doba vaření60 minPočet porcí6 porcí

Marokánky můžete připravit na tisíce způsobů. Přidat do nich totiž lze to, co máte rádi nebo to, co najdete doma ve spíži. Hodit se vám budou mandle, nejrůznější oříšky, rozinky, kandované ovoce a pokud patříte mezi labužníky, tak i čokoláda na polevu.

Původ marokánek

Marokánky neboli marokánské placičky jsou arabského původu (nejsou však původně z Arabského poloostrova, ale ze severu Afriky, odkud se rozšířily dál). Upéct si je ale klidně můžete i pokud bydlíte v České republice. Jsou totiž neodmyslitelně spjaty s českými Vánoci. Jedná se vlastně o tvrdé sladké placičky, které krásně doplní váš talíř s vánočním cukrovím.

Možná vás překvapí, když vám řekneme, že původní receptura marokánek obsahovala kromě medu, oříšků a dalších přísad i hašiš. Ten vy ale do marokánek rozhodně nepřidávejte a zkuste raději nejrůznější druhy oříšků a ovoce.

Pozor, nezaměňujte marokánky s florentýnkami. Ty pocházejí z Itálie a mají podobné složení. Jejich receptura však vychází ze sušenek z italské Florencie nazývaných Biscotti Fiorentini. Liší se i postup přípravy. Zatímco u marokánek se tvoří z těsta malé placičky, u florentýnek se z těsta vykrajují malá kolečka, která se plní mandlovým karamelem a pak se pečou. Florentýnky navíc neobsahují mouku.

Čokoládová poleva na marokánky

Polevu na marokánky dejte až tehdy, když placičky ztuhnou. Počkejte klidně dva nebo tři dny. A pokud toužíte po zdravější verzi tohoto cukroví, polevu vůbec dávat nemusíte.

Jak polevu připravit? Připravte si opět vodní lázeň a v ní rozehřejte čokoládu s trochou másla nebo rostlinného tuku. Potom marokánky namáčejte z jedné strany v horké polevě a následně pokládejte na rovnou podložku, aby poleva vychladla a zatuhla. Doporučujeme marokánky dávat na igelit nebo silikonovou podložku, aby se pak dobře sundávaly. Pokud chcete marokánky uchovat do Vánoc, dejte je do papírové krabičky vyložené alobalem a tu umístěte na chladnější místo. Například do spíže. Nechte marokánky ve spíži alespoň dva týdny a uvidíte, že až je za dva týdny vytáhnete a ochutnáte, budou ještě lepší než po upečení.

Výhoda marokánek

Hlavní výhodou marokánek je nejen to, že si je můžete uzpůsobit vlastním potřebám, ale i fakt, že se jedná o docela zdravé cukroví. Přidávat do nich totiž nemusíte cukr (nebo stačí dát ho tam jen málo). Marokánky krásně osladí přidané sušené ovoce jako rozinky, datle apod. Zdravé jsou i ořechy, které jsou součástí tohoto cukroví.

Toužíte po ještě zdravější verzi marokánek? Smíchejte 40 gramů jemných ovesných vloček a 30 g instantních ovesných vloček. V hrnci pak vše promíchejte s 300 ml vody a 30 g medu. Dejte směs vařit a pak do husté kaše, která vznikne, vmíchejte nasekané sušené brusinky, sušené meruňky, oříšky a arašídy (od každého 50 gramů). Poté postupujte stejně jako u klasických marokánek. Vytvořte kolečka na plech a upečte je.
(celý recept)

Ingredience receptu

  • 100 g másla
  • 8 lžic hladké mouky
  • 0,5 litru mléka
  • 10 lžic krupicového cukru
  • další suroviny podle chuti (100 g rozinek, 100 g arašídů, 100 g mandlí, 100 g kandovaného ovoce, 100 g oříšků)


Způsob přípravy

Zahřívejte ve vodní lázni mléko, mouku a cukr tak dlouho, dokud směs nezhoustne.

Potom přidejte máslo. Do již husté směsi zamíchejte kandované ovoce, oříšky a další suroviny. Přidat můžete i datle, sušené švestky (to je zvykem třeba na Valašsku) nebo sušené meruňky (ty se do marokánek přidávají na Moravě). Směs nechte vychladnout.

Vyložte plech pečícím papírem a z husté vychladlé směsi tvořte placičky. (Nejprve naberte trochu hmoty na lžičku, dejte hmotu na plech a nožem hmotu rozetřete tak, aby vznikla kulatá placička.) Aby se hmota lépe odlepovala od lžičky, namočte lžičku předtím ve studené vodě.

Pečte v troubě asi na 180 °C zhruba 15 minut (než okraje marokánek mírně zhnědnou). Když budete péct marokánky delší dobu, budou krásně křupavé.

Po upečení dejte marokánky vychladnout na tác, aby se nezkroutily. Můžete klidně ochutnávat nebo ještě přidat čokoládovou polevu.


Přidat komentář

Pro přidání komentáře k Marokánky recept, je nutné být přihlášený(á)/zaregistrovaný(á).


Jméno a příjmení:

Váš komentář:

Další recepty na Marokánky.
Hledat podobné recepty na internetu jako Marokánky

Kde najít informace



×