Marináda na krkovici recept
Proč vůbec maso před tepelnou úpravou předem nakládat? Marinováním povýšíte chuť masa na další level, a také zvýšíte jeho křehkost a jemnost. Základem marinády by měl být olej, do nějž lze přidat například bylinky dle chuti. O zkřehnutí masa se postará kyselá složka marináda, kterou může být ocet nebo citronová šťáva. Kde by byla přílišná křehkost masa nežádoucí, tam lze tuto ingredienci vynechat.
(celý recept)
Ingredience receptu
- 65 ml olivového nebo slunečnicového oleje
- 65 ml balzamikového octa
- 4 stroužky česneku
- 2 větvičky čerstvého rozmarýnu nebo 2 lžičky sušeného
- 1 lžíce třtinového cukru
Způsob přípravy
Do plastové misky nalijeme olej a balzamikový ocet. Tento druh octa se vyrábí z vinných hroznů a má krásnou tmavou barvu a výraznou chuť. Přisypeme cukr a vše zamícháme.
Dále do misky přidáme nalámané větvičky rozmarýnu nebo sušené koření. Česnek oloupeme a plochou stranou nože jednotlivé stroužky zmáčkneme. Uvolní se tím aroma i chuť česneku. Přisypeme ho do marinády a opět vše promícháme.
Nyní už stačí jen maso vložit do misky, marinádou ho potřít ze všech stran, na 2 hodiny uložit do chladu, a poté ho upravit dle vybraného receptu.