Mandlový koláč s jablečnou náplní recept
Mandlový koláč s jablečnou náplní je lehký a rozplývá se na jazyku. Navíc není vůbec složitý, zvládne ho i kuchař začátečník.
(celý recept)
Ingredience receptu
- 1 jablečný kompot
- korpus:
- 200 g polohrubé mouky
- 150 g Hery
- 4 vejce
- 120 g cukru krupice
- 2 lžičky kypřícího prášku do pečiva
- 150 ml polotučného mléka
- 50 g mandlí
- bílková pěna:
- 120 g cukru moučka
- 4 bílky
- 120 g mandlí
Způsob přípravy
Mandle spaříme horkou vodou, oloupeme je a nastrouháme. V míse utřeme vejce s cukrem, postupně přidáváme mléko, změklé máslo, nastrouhané mandle a nakonec mouku, ve které jsme rozmíchali kypřící prášek. Mezitím si předehřejeme troubu na 180 stupňů.
Koláčovou formu vyložíme pečícím papírem a rozprostřeme do ní těsto. V předehřáté troubě ho pečeme asi 25 minut. Vyzkoušíme suchou špejlí, jestli je korpus upečený a necháme ho úplně vychladnout.
Jablka z kompotu pokrájíme na malé kousky a rozložíme je na vychladlý korpus. V míse ušleháme cukr s bílky a mandlemi na tuhý sníh. Ten natřeme na vršek koláče a koláč ještě zapečeme v předehřáté troubě (asi 20 minut).
Hotový koláč nakrájíme na porce a můžeme ho podávat třeba s vanilkovou zmrzlinou.