Mandlové mléko recept
Je skvělou alternativou klasického kravského mléka a ocení ho nejen ti, kdo trpí intolerancí laktózy. Tohle mléko je lehké, voňavé a použít se dá pro přípravu nápojů i do vaření. Klasický recept radí namočit mandle do vody, ale to neznamená, že se nedá ještě vylepšit. Já jsem se nechala inspirovat kuchařkou pro syrové stravování, kde byl následující recept.
(celý recept)
Ingredience receptu
- 1 hrnek loupaných mandlí
- 60 g datlí bez pecek
- 3 - 4 hrnky vody + voda pro namočení
- pár kapek domácí vanilkové tresti nebo dužina a semínka z 1 vanilkového lusku
- špetka soli
Způsob přípravy
Mandle namočíme do dostatečného množství vody a necháme louhovat přes noc. Pokud máte pouze mandle neloupané, je třeba je předem spařit horkou vodou a zbavit slupky.
Ráno vodu slijeme a mandle nasypeme do mixéru. Přidáme 3 - 4 hrnky vody (čím méně vody, tím bude nápoj sladší), přisypeme nakrájené datle, vnitřek vanilkového lusku a směs rozmixujeme na vysoké otáčky.
Tekutinu přecedíme přes plátýnko, nalijeme do uzavíratelné sklenice a můžeme popíjet. Nápoj vydrží v lednici čerstvý asi 4 dny.