Mandala z ratatouille recept
Francouzsko-provensálská dušená zeleninová mísa pocházející z Nice a někdy označovaná jako ratatouille niçoise.
(celý recept)
Ingredience receptu
- Zelenina:
- 2 lilky
- 6 římských rajčat
- 2 žluté tykve
- 2 cukety
- Omáčka:
- 2 polévkové lžíce olivového oleje
- 1 cibule, nakrájená na kostičky
- 4 stroužky česneku
- 1 červená paprika, nakrájená na kostičky
- 1 žlutá paprika, nakrájená na kostičky
- sůl, podle chuti
- pepř, podle chuti
- 1 plechovka drcených rajčat
- 2 polévkové lžíce nasekané čerstvé bazalky (8-10 listů)
- Bylinky:
- 2 polévkové lžíce nasekané čerstvé bazalky
- 1 čajová lžička česneku, mletá
- 2 polévkové lžíce nasekané čerstvé petrželky
- 2 lžičky čerstvého tymiánu
- sůl, podle chuti
- pepř, podle chuti
- 4 lžíce olivového oleje
Způsob přípravy
Předehřejte troubu na 190 ° C.
Lilek, rajčata, tykev a cuketu nakrájejte na asi 1 mm kolečka a odložte stranou.
Připravte si omáčku. Cibuli, česnek a papriku orestujte do měka asi 10 minut. Dochutíme solí a pepřem, poté přidáme drcená rajčata. Míchejte, dokud nejsou ingredience plně propojené.
Sundejte ze sporáku a přidejte bazalku. Pořádně promíchejte a povrch pěkně zarovnejte.
Plátky zeleniny vějířovitě pokládejte na sebe v pořadí lilek, rajčata, tykev, cuketa. Vějířky vkládejte od vnějšího okraje pánve ke středu. Pokládejte na omáčku dokud se nevytvoří krásná mandala Dochutíme solí a pepřem.
Připravte si koření a byliny: V malé misce smíchejte bazalku, česnek, petržel, tymián, sůl, pepř a olivový olej a celou směs dejte na zeleninovou mandalu v pánvi.
Zakryjte pánev alobalem či pokličkou a pečte. Po 40 min poklici odkryjte a poté pečte dalších 20 minut, dokud nezměkne zelenina.
Podávejte teplé jako hlavní jídlo nebo jako přílohu. Ratatouille je vynikající také následující den. Přejeme dobrou chuť.