Losos s hřiby recept
Když se spojí chutný losos s aromatickými houbami, nemůže vzniknout špatný pokrm. I když jde o jídlo trochu hutnější, k podzimnímu období se skvěle hodí. Rybu zalitou omáčkou podáváme s bramborem a přidat lze i na másle podušený špenát.
Ingredience receptu
- 150 g čerstvých hřibů
- 4 plátky lososa
- 125 g smetany na vaření
- 250 ml suchého bílého vína
- 4 lžíce olivového oleje
- 30 g másla
- 1/2 šalotky
- pažitka
- snítka libečku (nebo lžička sušeného)
- sůl
- pepř
Způsob přípravy
Lososa umyjeme, osušíme, mírně osolíme, opepříme a na oleji ho zprudka opékáme několik minut (asi 3 - 5) z každé strany. Poté ho uložíme stranou a udržujeme v teple.
Na pánvi rozpustíme máslo a necháme zesklovatět nadrobno nakrájenou šalotku. K ní přidáme očištěné, nadrobno pokrájené hřiby a dvě minuty dusíme. Houby ochutíme nasekanými bylinkami a kořením.
V misce nebo vyšším hrnečku rozmícháme smetanu s bílým vínem a vlijeme je do pánve. Stáhneme plamen a omáčku svařujeme tak dlouho, dokud se její obsah nezmenší na polovinu.
Plátky lososa servírujeme na talíř a zalijeme připravenou omáčkou.