Losos recept
Tato velmi chutná ryba se řadí mezi nejoblíbenější druhy. Mezi její přednosti patří mimo jiné také vysoký obsah omega - 3 mastných kyselin, které jsou prospěšné pro správnou činnost cév a losos je i bohatým zdrojem bílkovin, tedy energie a vitamínů skupiny B, které udržují náš mozek v kondici. Díky tomu, že jsou kosti lososa poměrně velké a snadno se vyndavají, si tato ryba našla fanoušky i mezi dětskými strávníky. Dnes se s vámi podělím o recept na lososa na citronu.
(celý recept)
Ingredience receptu
- 4 kousky - filety z lososa
- 1 citron v bio kvalitě
- 2 lžíce olivového oleje
- 2 - 3 stroužky česneku
- hrst čerstvého estragonu
- sůl
- pepř
Způsob přípravy
Citron omyjeme, kůru nastrouháme a společně s vymačkanou šťávou ji přidáme do keramické nebo plastové misky. Přilijeme olej, přisypeme nadrobno nakrájený česnek a nasekaný estragon. Kdo tuto bylinku doma nemá, tak ji v receptu vynechá. Finální pokrm lze místo toho ozdobit například rukolou nebo lístky šalvěje.
Do marinády přidáme sůl, pepř a nakonec filety z lososa, které v ní pěkně ze všech stran namočíme. Misku i s masem zakryjeme potravinovou fólií a necháme pár minut marinovat.
Troubu rozehřejeme na 200°C. Pro pečení ryby zvolíme zapékací misku nebo plech vyložený pečícím papírem. Rybu poklademe do nádoby a dáme do trouby. Hotová bude přibližně za 15 minut. Kdo použije gril, doba úpravy se o pár minut zkrátí.
Hotového lososa podáváme s kuskusem a miskou čerstvého salátu.