Listové šátečky plněné zeleninou recept
Listové šátečky plněné zeleninou jsou velmi snadné a také rychlé, a to díky hotovému listovému těstu. Výborná svačina nebo třeba pohoštění pro nečekané návštěvy.
(celý recept)
Ingredience receptu
- 200 g listového těsta
- 120 ml suchého bílého vína
- 2 jarní cibulky
- 1 pórek
- 150 g mrkve
- 1 stroužek česneku
- 50 g kořenové petržele
- 80 g celeru
- 30 g anglické slaniny
- 1 citron
- petrželová nať
- mletý černý pepř
- sůl
- máslo
- 1 vejce na potření
Způsob přípravy
Kořenovou zeleninu oloupeme a nastrouháme na hrubém struhadle. Jarní cibulku nakrájíme na tenká kolečka, stejně tak pórek, a slaninu nakrájíme na kostičky.
Ve vyšší pánvi rozehřejeme lžíci másla, přidáme cibulku, pórek, slaninu a nastrouhanou zeleninu. Promícháme, přidáme utřený česnek a vše krátce orestujeme.
Nyní přidáme víno a směs dusíme až zelenina změkne a tekutina se vyvaří. Do měkké zeleniny přidáme nadrobno nasekanou petržel, lžičku citronové šťávy, špetku pepře a soli, vše promícháme a necháme vychladnout.
Mezitím si troubu předehřejeme na 180 stupňů. Na pomoučeném vále vyválíme listové těsto na placku a nakrájíme ho na čtverce 14x14 cm. Doprostřed položíme náplň, přeložíme do trojúhelníku a okraje pevně stiskneme k sobě.
Každý naplněný šáteček potřeme rozšlehaným vejcem a na vymazaném plechu všechny upečeme v předehřáté troubě 15 až 25 minut dozlatova.