Lišky ve smetanové omáčce recept
Na podzim zdobí lesní porosty zlaté hlavičky hub lišek, které jsou považované za delikatesu. K přípravě houbové, smetanové omáčky, lze kombinovat tento druh hub například s lošáky.
(celý recept)
Ingredience receptu
- 600 g čerstvých lišek
- 20 g másla
- 2 cibule
- 20 ml olivového oleje
- 300 g smetany na vaření
- 200 g zakysané smetany
- 125 ml silného drůbežího vývaru
- 1/2 lžičky koření kari
- sůl
- pepř
Způsob přípravy
Lišky očistíme a větší kusy nakrájíme na poloviny. Na pánvi rozehřejeme máslo a olej, přidáme nadrobno nakrájenou cibulku, houby a dusíme je 5 - 7 minut.
Směs poté zalijeme vývarem a ještě čtvrt hodiny povaříme.
Ve velkém hrnku nebo misce smícháme zakysanou smetanu se smetanou na vaření a přelijeme je na houby. Omáčku dochutíme solí, pepřem, kari kořením a podáváme s houskovými knedlíky nebo těstovinami.