Linecký koláč recept
Voňavé linecké těsto patří k mým nejoblíbenějším a je jedno, jestli jde o vánoční slepované cukroví nebo koláč pomazaný rybízovou marmeládou. Na těstě se nevyplatí šetřit a máslo nenahrazovat jiným tukem. Ve výsledku se totiž těstu z másla žádné jiné nevyrovná. Název lineckého koláče je odvozený od rakouského města Linz, kde jeho historie začala a sousedům nezbývá za tento báječný dezert než poděkovat.
(celý recept)
Ingredience receptu
- 170 g másla
- 300 g hladké mouky
- 120 g moučkového cukru
- 1 vanilkový cukr
- 2 vejce
- 100 g mletých lískových oříšků nebo mandlí
- 1 čajová lžička kypřícího prášku do pečiva
- 1/4 lžičky mletého hřebíčku
- 1/4 lžičky mletého kardamomu
- špetka soli
- Na potření:
- rybízová marmeláda
- 1 lžíce mléka
Způsob přípravy
Do mísy prosejeme mouku, přidáme sůl, kypřící prášek do pečiva, mleté ořechy, cukr, koření a ingredience promícháme.
Z jednoho vejce oddělíme bílek a žloutek, který odložíme stranou. Do mísy nakrájíme máslo na menší kostičky, přidáme celé vejce, oddělený bílek a vypracujeme hladké těsto. Mísu zakryjeme potravinovou fólií a odložíme na půl hodiny do chladu.
Vychladlé těsto rozdělíme na půlku. Jednu polovinu vyválíme na lehce pomoučené podložce na tenkou placku. Z ní vykrojíme kolo o průměru dortové formy (cca. 26 cm) a nakrájíme ho na asi 2 cm široké plátky. Druhou půlku těsta také lehce vyválíme a těsto namačkáme do tukem vymazané dortové formy. Je třeba nechat okraje alespoň 2 cm vysoké.
Marmeládu promícháme do hladka a namažeme ji na koláč, přibližně v centimetrové vrstvě. Do konce okraje by měl zbýt volný aspoň centimetr. Na marmeládu poklademe v rozestupech nakrájené plátky těsta a vytvoříme mřížku.
V hrnečku prošleháme odložený žloutek s mlékem a směsí plátky těsta potřeme. Dortovou formu vložíme do trouby předehřáté na 180°C a koláč pečeme přibližně 25 minut. Po upečení ho necháme vychladnout a koláč servírujeme ozdobený šlehačkou.