Linecké cukroví recept
Vůně lineckého cukroví doslova ukazuje, že se blíží Vánoce. Kdo by si jen dokázal představit tyto krásné svátky bez slepovaného vánočního cukroví? Děti se už nemohou dočkat, až budou moci pomáhat s přípravami.
Základní linecké těsto
Základ je skvěle zapamatovatelný dle jeho poměru 300 - 200 - 100, Jedná se tedy o 300 g hladké mouky, 200 g másla a 100 g cukru, pak ještě jeden žloutek. Protože linecké těsto patří mezi těsta křehká, doporučuje se před zpracováním nechat uležet v lednici minimálně na jednu hodinu stát, lépe však do druhého dne.
Máslo nebo margarín?
V první řadě je třeba vědět, že margarín z obchodu běžně obsahuje na padesát procent vody. Takže se do lineckého těsta doporučuje spíše máslo. Margarín však může být skvělou alternativou lidem, kteří mají alergii, nebo intoleranci na laktózu a kravské mléko. Dnes jsou však k dostání i másla bezlaktózová, ale co si budeme povídat, cena je poměrně dost vysoká.
Linecké cukroví a historie
Nejprve se připravovaly větší varianty zvané linecké koláče. Později přišla pod ruku hospodyňkám linecká očka.
Zatímco v dnešní době je linecké těsto zpracováváno mnohem častěji pouze ze základních surovin, dříve se do něj přidávaly všelijaké další ingredience. Nejčastěji byste v původních recepturách mohli najít ořechy či mandle, skořici, kardamom, hřebíček, muškátový oříšek, citronovou kůru, vanilku, nebo také nové koření. Linecké cukroví se spojovalo zavařeninou z černého rybízu.
Pár tipů na linecké cukroví:
• nechte ho uležet nejlépe do druhého dne, lepek obsažený v mouce potřebuje čas, bude se s ním pak lépe pracovat,
• hezčí dojem uděláte, když pocukrujete linecké ještě před slepováním,
• obsažené mandle či oříšky budou voňavější, když je předem opražíte,
• natírejte cukroví ze spodní strany, protože právě tam je rovné a lépe se pak spojí,
• máte-li větší očka, přidejte ještě přímo do otvorů trochu zavařeniny.
(celý recept)
Ingredience receptu
- 90 g loupaných mandlí nebo oříšků
- 240 g hladké mouky
- 170 g vychlazeného másla
- 90 g moučkového cukru
- 10 g vanilkového cukru
- 1 vychlazený žloutek
- nastrouhanou kůru z menšího citronu
- špetku hřebíčku
- špetku mleté skořice
- hladkou mouku na pomoučení pracovní plochy
Způsob přípravy
Nejprve opražíme mandle či oříšky dozlatova a necháme vychladnout. Z 240 g mouky vyjmeme dvě lžíce, které přidáme k mandlím nebo oříškům a rozmixujeme.
Přidáme zbylou mouku, koření, cukr a kůru. Celou sypkou směs nasypeme na pracovní plochu. Do směsi pak přidáme nasekané máslo a zpracujeme v drobenku. Následně přidáme žloutek a zpracujeme v hladké těsto, které vložíme do lednice a necháme odpočinout jednu hodinu, lépe jeden celý den.
Připravíme si plechy, které vyložíme pečícím papírem. Poprášíme si pracovní plochu moukou, rozdělíme těsto na dvě poloviny a jednu z nich rozválíme na plát silný cca půl centimetru. Vykrajujeme tvary dle našeho výběru. Polovinu s otvorem a polovinu bez.
Vykrojené tvary klademe na plech. Na jeden vložíme s otvorem a na druhý bez otvoru.
Pečeme při teplotě 160 °C cca 10 minut. Protože každá trouba peče jinak, je třeba cukroví hlídat.