Lilek smažený recept
Lilek nebo také baklažán je jednoletá rostlina, kterou zdobí nádherná nafialovělá barva. Ta v obchodě vždy poutala mou pozornost, ale pak vyvstala otázka - co z lilku připravit? Odpověď jsem našla v jedné starší kuchařce a recept na lilek smažený v těstíčku jsme si u nás doma oblíbili.
(celý recept)
Ingredience receptu
- 2 středně velké pevné lilky
- 1 lžička nasekané petrželky
- sůl
- pepř
- citronová šťáva z ½ citronu
- tuk na smažení
- Na těstíčko:
- 375 ml světlého piva
- 120 g hladké mouky
- 2 žloutky
- 2 bílky
- 1 lžička oleje
- sůl
Způsob přípravy
Nejprve si připravíme těstíčko a to tak, že v hlubokém talíři smícháme pivo, mouku, žloutky, olej a sůl. Těstíčko necháme chvíli odpočinout a těsně před obalováním lilků do něj vmícháme sníh vyšlehaný z bílků.
Lilek omyjeme, osušíme a nakrájíme na asi 1 cm silné plátky. Ty rozložíme na podložku, posolíme je, opepříme a zakapeme šťávou z citronu. Lilky necháme 20 odpočinout a pak je osušíme papírovou utěrkou.
Na pánvi rozehřejeme tuk, lilky protáhneme těstíčkem a smažíme z obou stran dozlatova. Smažené balkažány podáváme s majonézou, tatarskou omáčkou nebo avokádovým dipem.