Lemon curd - citronový krém recept
Je něco mezi marmeládou a pomazánkou, má máslovou konzistenci, je sladký, ale zároveň osvěžující. Lemon curd, neboli citronový krém, můžete namazat na chleba, použít ho lze i jako náplň do palačinek, křehkých košíčků či koláčů. Skvěle chutná také jako sladká ozdoba moučníků, pudinků i dalších dezertů. Krém s výraznou citronovou chutí se v kuchyni rozhodně neztratí.
(celý recept)
Ingredience receptu
- 4 citrony (ideálně v bio kvalitě)
- 200 g krupicového cukru
- 100 g másla
- 3 menší vejce
- 1 žloutek
Způsob přípravy
Citrony umyjeme, osušíme a žlutou část kůry nastrouháme. Pak ovoce rozřízneme a vymačkáme z něj šťávu.
Do hrnce nalijeme vodu, kterou přivedeme k varu. Na hrnec nasadíme žáruvzdornou misku tak, aby se dnem nedotýkala vody. Do misky nasypeme nastrouhanou kůru, přidáme vymačkanou šťávu z citronů, cukr a máslo.
Směs mícháme tak dlouho, dokud se máslo i cukr nerozpustí. Pak misku opatrně sejmeme z hrnce a do základu zašleháme vejce a žloutek. Misku vrátíme na hrnec a obsah mícháme do zhoustnutí. Trvá to přibližně 10 - 13 minut.
Jakmile bude krém pěkně hustý, sejmeme misku z hrnce a za občasného promíchávání necháme obsah vychladnout. Lemon curd podáváme vychlazený a nespotřebovanou část můžeme skladovat v lednici i několik týdnů, v uzavíratelných sklenicích.