Lasagně recept
Lasagne jsou nejstarším druhem těstovin, které mají široký a plochý tvar. Toto je italská specialita, kde se mezi lasagne vrstvami střídají různé druhy omáček a dalších přísad.
(celý recept)
Ingredience receptu
- 450g italské klobásy
- 350g mleté hovězí maso
- 2 stroužky prolisovaného česneku
- 1/2 hrnku nadrobno nakrájené cibule
- 1 plechovka rozmačkaných rajčat
- 2 plechovky rajského protlaku
- 1/2 hrnku vody
- 2 lžíce cukru
- 1.5 lžíce bazalky
- 1/2 lžíce fenyklu
- 1 lžíce italského koření
- 1 lžíce soli
- 1/2 lžičky soli
- 4 lžíce nasekané čerstvé petrželky
- 1 balíček lasagne
- 400g ricotty sýra
- 1 ks vejce
- 1/2 lžíce soli
- 350g mozarella plátky
- 3/4 hrnku nastrouhaného parmezánu
Způsob přípravy
Lasagne jsou nejstarším druhem těstovin, které mají široký a plochý tvar. Toto je italská specialita, kde se mezi lasagne vrstvami střídají různé druhy omáček a dalších přísad. Do trouby na stredni teplotu dáváme smíchané mleté maso s klobásou, prolisovaným česnekem a nadrobno nakrájenou cibulí. Pečeme dokud nám to nezhnědne. Teď si v hrnci smícháme rajčatový protlak s rozmačkanými rajčaty a vodou. Přidáme bazalku, cukr, 2 lžíce petrželky, italské koření, semínka fenyklu a pepř. Přikryjeme a necháváme vařit asi tak 1,5hod, za občasného míchání. Do hrnce, s vařící se osolenou vodou vkládáme lasagne těstoviny. Po 8-10 minutách vaření vyjmeme a těstoviny omyjeme ve studené vodě.
V misce smícháme vejce s ricottou sýrem. Přidáme sůl, zbytek petrželky a pořádně promícháme. Rozehřejeme si troubu na 190°C. Vezmeme si zapékací mísu, její dno vymažeme máslem a pokladme lasagne podélně. Na to rozetřeme masovou směs. Pak opět poklademe podélně plátky lasagní, na to rozetřeme směs ricotty a na to poklademe plátky mozarelly. Opět pokryjeme masovou směsí, plátky mozarelly a nahrubo nastrouhaným parmezánem. Přikryjeme alobalem tak, aby se nedotýkal sýra. Pečeme v předehřáté troubě 25 minut, poté sundáme alobal a pečeme dalších 25minut.