Kynutý houskový knedlík v domácí pekárně recept
Houskové knedlíky jsou tradičním českým pokrmem, který si můžete snadno připravit v domácí pekárně. Tento recept nabízí jednoduchý způsob, jak vyrobit vláčné a nadýchané knedlíky, které se skvěle hodí jako příloha k různým mase a omáčkám. S minimem ingrediencí a s využitím automatického programu pekárny si můžete užít domácí delikatesu bez zbytečného usilovného míchání a hnětení. Výsledkem jsou chutné knedlíky, které obohatí vaše jídlo o tradiční českou chuť.
Ingredience receptu
- 1 lžička cukr
- 1 lžička sůl
- sůl
- 1 ks vejce
- 250 ml mléko
- 500 g polohrubá mouka
- 1 lžička sušené droždí
- 1 ks starší rohlík
Způsob přípravy
V mléce rozšleháme vejce a vlijeme do mísy v pekárně (pokud vejce nemáme, můžeme použít lžíci oleje). Přidáme na kostičky nakrájený rohlík nebo housku (pečivo není nutné přidávat, pokud nechcete). Poté vše zasypeme moukou. Na jednu stranu přidáme sůl a cukr, na druhou stranu sušené droždí.
Nastavíme pekárnu na program pro kynuté těsto, což trvá zhruba 1 hodinu a 15 minut.
Po nakynutí těsta připravíme vodu k vaření a přidáme do ní sůl podle potřeby a velikosti nádoby.
Zatímco se voda ohřívá, vyjmeme těsto z pekárny a rozdělíme je na 2-3 části, které vytvarujeme do knedlíků. Necháme je chvíli odpočinout pod utěrkou, dokud voda v hrnci nezačne vřít.
Nejprve vložíme knedlíky do hrnce. Pokud se potopí na dno, promícháme je, abychom zabránili jejich přichycení. Pokud máme tři knedlíky, uvaříme je všechny najednou. Pokud se nám knedlíky do hrnce nevejdou, musíme je vařit ve dvou dávkách. Knedlíky vaříme 25 minut a po 10 minutách vaření je otočíme.
Uvařené knedlíky přendáme na tác a nakrájíme je. Já používám nit na krájení knedlíků, ale můžete také využít kráječ na knedlíky nebo nůž.











