Květáková polévka s uzeným sýrem recept
Tento recept na květákovou polévku je vylepšen o uzený sýr, který dodá jídlu správný říz. Květáková polévka s uzeným sýrem je rovněž připravena zakomponovat do sebe i například uzené maso. Kombinace uzeného a květáku je prostě úžasná.
(celý recept)
Ingredience receptu
- 1 pěkný květák
- 1 1/2 litru vody
- 4 dkg másla
- 6 dkg mrkve
- 6 dkg kedluben
- 4 dkg celeru
- 2 dkg másla
- 2 dkg hladké mouky
- sůl
- 1 dkg krupice
- 2 dl mléka
- 1 žloutek
- trochu zelené petržele
- 3 dkg uzeného sýra
Způsob přípravy
Očištěny, opraný květák vložíme do vařící vody a uvaříme do poloměkka. Vybereme z vody a vychladlý rozebereme na růžičky.
Rozpustíme máslo a udusíme na něm očištěnou a na kostky nakrájenou zeleninu. Z 2 dkg másla a mouky upražíme světlou jíšku, zalijeme vodou, v níž se vařil květák, a povaříme.
Do polévky přidáme udušenou zeleninu, květák, sůl, chvíli vaříme a do hotové polévky zavaříme krupici. Do napůl vychladlé polévky přilijeme v mléce rozmíchaný žloutek, přidáme nadrobno rozsekanou zelenou petržel a nastrouhaný sýr.