Květáková polévka recept
Květáková polévka je hustá a sytá. Klidně nahradí jednoduchou večeři. Můžete k ní přidat čerstvé pečivo.
Ingredience receptu
- 1 květák
- 1 jarní cibulka
- 1,5 l zeleninového vývaru
- 100 ml smetany
- 2 menší brambory
- mletý černý pepř
- strouhaný muškátový oříšek
- mořská sůl
- olivový olej
- zelená petrželka
Způsob přípravy
Na trošce oleje krátce osmahneme nakrájenou jarní cibulku. Přidáme zeleninový vývar, oloupané a nakrájené brambory a na růžičky rozebraný květák. Vše přivedeme k varu, přidáme bobkový list, špetku pepře, soli a muškátového oříšku, a dále vše vaříme do změknutí zeleniny.
Po této době odstraníme z polévky bobkový list a stranou dáme pár růžiček květáku. Zbylou zeleninu rozmixujeme tyčovým mixérem do hladkého krému. Do polévky nakonec rozmícháme smetanu, přidáme zbylé růžičky květáku, nadrobno nasekanou zelenou petržel a už jen prohřejeme.
Hotovou polévku podle chuti ještě okořeníme pepřem a solí.