Květáková curry polévka recept
Užijte si letošní květákovou sezónu a připravte si doma tuto jednoduchou curry polévku, která vás příjemně zahřeje.
(celý recept)
Ingredience receptu
- 800 ml kokosového mléka nebo krému
- 750 ml zeleninového vývaru
- 4 stroužky česneku na jemno
- 5 cm kousek čerstvého nasekaného zázvoru
- 4 stonky citronové trávy
- 4 kafirové listy
- 1–4 červené chilli papričky
- 2 lžíce rostlinného oleje
- 1 lžíce sezamového oleje
- 1 velká cibule, nakrájená na tenké plátky
- 2 lžičky kurkumy
- 1–2 lžičky krupicového cukru
- 900 g větších růžiček květáku
- 2 lžíce limetové šťávy
- 2 lžíce sójové omáčky
- 2–4 jarní cibulky, nakrájené na nitky
- hrst čerstvého koriandru, nasekaného
- sůl a čerstvě mletý pepř
Způsob přípravy
Do hrnce nalijeme vývar spolu s kokosovým mlékem a přidáme česnek, zázvor a podrcené celé stonky citronové trávy, kafirové listy a celé chilli papričky. Celé to přiveďte k varu a vařte na mírném ohni asi 15 min pak vývar s mlékem přeceďte a uchovejte stranou.
V druhém hrnci si rozpálíme rostlinný a sezamový olej a orestujeme si cibulku. Přidejte kurkumu, cukr a dalších 5 min opékejte na mírném ohni. Zkaramelizovanou cibulku dejte stranou a do hrnce vmíchejte růžičky květáku a orestujeme je dozlatova zhruba 3-5 min.
Potom do hrnce s květákem přilejte vývar s kokosovým mlékem, limetovou šťávou a sojovou omáčkou. Celé to vařte 10-15 min, dokud květák nezměkne. Polévku dochuťte solí a pepřem a podávejte zdobenou jarní cibulkou, koriandrem a zkaramelizovanou cibulí.