Květáková polévka s pórkem a s kořením Dukkah recept
Květáková polévka s pórkem a s kořením Dukkah je zdravá, chutná a krásně voní. Neobvyklá a chuťově výrazná varianta květákové polévky.
(celý recept)
Ingredience receptu
- 1 velký květák
- 2 stroužky česneku
- 1/2 lžičky mořské soli
- 1 lžička koriandrových semínek
- 25 g pistáciových ořechů
- 1 l smetany
- 2 l kuřecího vývaru
- 25 g sezamových semínek
- 2 celerové stonky
- 2 lžíce olivového oleje
- 2 pórky
- mletý černý pepř
- sůl
Způsob přípravy
Květáková polévka s pórkem a s kořením Dukkah je zdravá, chutná a krásně voní. Neobvyklá a chuťově výrazná varianta květákové polévky. Rozhodně ji vyzkoušejte. Nejprve si připravíme směs koření Dukkah. V pánvi opékáme koriandrová semínka, pistáciová semínka a sezamová semínka s mořskou solí za stálého míchání, až se koření krásně rozvoní. Pak pánev odstavíme z plotny. V hrnci zahřejeme olivový olej, přidáme nakrájený celer, nakrájený pórek a utřený česnek.Po třech minutách přidáme nakrájený květák a ještě dvě minuty vše restujeme.
Nyní přidáme do hrnce vývar a přivedeme ho k varu. Polévku vaříme asi 20 minut, do změknutí zeleniny. Polévku nyní necháme vychladnout, dochutíme ji solí a pepřem a po částech ji v mixéru rozmixujeme na hladký krém. Před podáváním polévku znovu ohřejeme. Podáváme k ní chléb, misku s olivovým olejem a misku s kořením Dukkah. Chleba namočíme do olivového oleje a pak do misky s kořením. Ke květákové polévce takto upravený chléb chutná výtečně.