Kuře teriyaki recept
V západních zemích patří kuře teriyaki k nejoblíbenějším asijským receptům a tuhle japonskou klasiku si snadno uvaříte i doma. Hlavní surovinu pokrmu tvoří drůbeží maso, konkrétně kuřecí. Recept se dobře připravuje z vykostěných kuřecích čtvrtek nebo stehenních řízků, které jsou šťavnatější než kuřecí prsa. Kuře teriyaki chutná nejlépe s rýží.
(celý recept)
Ingredience receptu
- 4 vykostěné kuřecí čtvrtky nebo stehenní řízky
- 4 lžíce sójové omáčky
- 4 lžíce rýžového vína
- 2 lžíce cukru
- 1 lžička sezamu
- 1 lžička kukuřičného škrobu
- 1 - 2 jarní cibulky
- 200 g brokolice (jen růžičky, bez košťálu)
- sezamový olej
- pepř
- sůl
Způsob přípravy
V misce smícháme sójovou omáčku, rýžové víno a cukr.
Kuřecí maso z obou stran lehce osolíme a opepříme. Posypeme ho tenkou vrstvou kukuřičného škrobu, který do masa rukama zapracujeme.
Na suché pánvi lehce opražíme sezam (teplota nesmí být příliš vysoká, aby se nespálil), nasypeme ho do misky a odložíme stranou.
Nyní pod pánví více zatopíme, přidáme trochu oleje a maso opékáme dozlatova z obou stran. Pokud zvolíme kuřecí čtvrtky s kůží, opékáme je nejprve kůží dolů. Propečené maso vyjmeme z pánve a lehce ho osušíme kuchyňskými utěrkami.
Marinádu v misce promícháme, nalijeme ji na pánev (mírná teplota), maso vložíme do marinády a necháme ho vařit tak dlouho, dokud se omáčka nezredukuje a nezhoustne. Maso během doby vaření pravidelně otáčíme a přeléváme marinádou.
Maso vyndáme z marinády, necháme ho okapat a pár minut odpočinout na talíři. Na suché, čisté pánvi krátce orestujeme našikmo nakrájenou jarní cibulku a rozebrané růžičky brokolice.
Kuře servírujeme přelité omáčkou, se zeleninou a vařenou rýží.