Kuře Tandoori recept
Pokud patříte mezi milovníky indické kuchyně, rozhodně by jste měli vyzkoušet tento tradiční recept na pečené kuře. Kuře se přes noc marinuje ve směsi jogurtu a koření Tantoori, díky tomu je maso krásně jemné a šťavnaté s křupavou kurčičkou. Kuře tandoori Vás jistě překvapí jednoduchou přípravou. Dá se konzumovat ihned po upečení, ale skvěle chutná také druhý den, klidně i studené.Můžete ho podávat s rýží Basmati.
(celý recept)
Ingredience receptu
- 1 kuře
- 2 lžíce rostlinného oleje
- 3 lžičky tandoori masala koření
- 1 lžička soli
- 1 lžíce citronové šťávy
- 3 stroužky česneku
- 1 lžička strouhaného čerstvého zázvoru
- 1 hrnek bílého jogurtu
Způsob přípravy
Kuře několikrát nařízneme až ke kosti, lépe tak vstřebají chutě a není třeba je marinovat příliš dlouho
Všechny ingredience na marinádu smícháme ve velké míse, přidáme kuře a důkladně ho v marinádě obalíme ze všech stran a zevnitř kuřete. Mísu překryjeme potravinářskou fólií, dáme ji do lednice. Kuře necháme marinovat alespoň 2 hodiny ideální je nechat ho marinovat přes noc.
Kuře vložíme do pekáče vyloženého pečicím papírem a dáme je péct do trouby vyhřáté na 180 °C a pečeme je asi 40 minut. Mezitím ho několikrát potřeme marinádou, která nám zbyla v míse. Je taktéž vhodné maso v průběhu pečení otočit. Poté zvýšíme teplotu asi na 220 °C (případně zapneme i gril, pokud jím trouba disponuje) a kuře dopečeme ještě asi 15 minut, aby získalo zlatou barvu.
Kuře tandoori podáváme s dušenou rýží basmati, indickými plackami nebo jinou vhodnou přílohou. Studené se hodí třeba pro přípravu sendviče či zeleninového salátu.