Kulajda recept
Recepty na kulajdu se zpravidla dědí z generace na generaci, a každý má tu svou oblíbenou verzi. U nás se osvědčil následující recept a tato polévka mě baví nejen svou konzistencí, ale také vůní čerstvého kopru.
(celý recept)
Ingredience receptu
- 4 brambory
- 1 lžíce másla
- hrst čerstvých hub - ideálně hříbků
- ½ lžičky kmínu
- 2 kuličky nového koření
- 5 kuliček černého pepře
- 2 bobkové listy
- svazek čerstvého kopru
- 1 zakysaná smetana
- 2 lžíce rýžové hladké mouky (lze použít i pšeničnou)
- sůl
- ocet na dochucení
- vejce podle počtu osob
Způsob přípravy
Houby očistíme a nakrájíme na kousky. Ve vyšším hrnci rozpustíme máslo a houby na něm pár minut opékáme. Přidáme kmín, na kostičky nakrájené a očištěné syrové brambory, litr vody, nové koření, pepř i bobkový list. Vše promícháme a polévku povaříme přibližně 25 minut.
Do misky dáme zakysanou smetanu, přisypeme mouku, směs promícháme a nalijeme do polévky. Tu krátce prohřejeme, dochutíme solí, octem a přidáme nasekaný čerstvý kopr.
Polévku podáváme s vařenými vejci a pečivem.