Kuřecí směs se zeleninou a rýží recept
Kuřecí směs se zeleninou a rýží je pikantní a přitom lehké jídlo. Máme-li více druhů zeleniny, můžeme je do pokrmu klidně přidat.
(celý recept)
Ingredience receptu
- 1 červená paprika
- 1 žlutá paprika
- 500 g kuřecího masa
- 1 bobkový list
- 2 stroužky česneku
- 200 g mladých hrachových lusků
- 0,5 hrnku rýže
- sůl
- olej na restování
- 2 lžíce sojové omáčky
- 1 lžíce vinného octa
- 2 lžíce suchého sherry
- 2 lžíce hnědého třtinového cukru
- 2 lžíce vody nebo vývaru
- 1 lžička sezamového oleje
- 1 lžička kukuřičného škrobu
Způsob přípravy
Kuřecí směs se zeleninou a rýží je pikantní a přitom lehké jídlo. Máme-li více druhů zeleniny, můžeme je do pokrmu klidně přidat. Rýži uvaříme podle návodu do měkka. Do hrnce dáme porce kuřete, přidáme utřený česnek a bobkový list. Zalijeme vodou tak, aby bylo maso potopeno. Přivedeme k varu a vaříme asi 15 minut. Pak maso vyndáme a nakrájíme na menší proužky. Na pánev s trochou oleje nasypeme papriky nakrájené na tenké proužky a hrachové lusky překrojené na poloviny. Přidáme nakrájené maso a zprudka osmahneme. Pak snížíme teplotu a restujeme pár minut za stálého míchání.
Potom odstavíme z plotny a podle chuti osolíme. Připravíme si omáčku tak, že ušleháme sojovou omáčku, vinný ocet, sherry, třtinový cukr, vývar, sezamový olej a kukuřičný škrob. Servírujeme kuřecí směs zalitou omáčkou a jako přílohu vařenou rýži. Můžeme také hotový pokrm uchovat v mrazničce tak, že zvlášť dáme zmrazit kuřecí kousky, zvlášť zeleninovou směs, zvlášť rýži a zvlášť omáčku. Před použitím smícháme maso se zaleninou a restujeme asi 10 minut, a zvlášť zvolna rozmrazíme a ohřejeme rýži a omáčku.