Krůtí prsa recept
Drůbeží maso je obecně vyzdvihováno kvůli nízkému obsahu tuku a krůtí maso tento fakt jen potvrzuje. Prsa z krůty jsou velký kus masa, který se dá skvěle využít například k přípravě rolád. Zabalit do ní můžete to, co “dům dá” a hotová roláda nakrájená na talíři vypadá luxusně, prakticky jako od profesionála.
(celý recept)
Ingredience receptu
- 750 - 800 g krůtího prsa
- 6 plátků anglické slaniny
- 5 vajec
- 1 cibule
- 50 g šunky
- 1 menší červená paprika
- 1 polévková lžíce hořčice
- 150 ml vývaru na podlití (může být z bujonu)
- 5 kuliček nového koření
- 8 kuliček černého pepře
- 2 bobkové listy
- 1 polévková lžíce oleje
- sůl
- pepř
Způsob přípravy
Krůtí prso ostrým nožem nařízneme tak, abychom vytvořili plát. Ten zakryjeme potravinovou fólií a opatrně ho naklepeme. Sejmeme fólii, maso z obou stran osolíme, opepříme. Jednu stranu pomažeme hořčicí a rozložíme na ni plátky anglické slaniny.
Na pánvi rozehřejeme lžíci oleje a přidáme nadrobno nakrájenou cibulku, šunku, papriku, chvilku je orestujeme a pak přilijeme rozšlehaná a lehce osolená vejce. Když jsou vejce hotová, směs poklademe na prostředek naklepané krůtí rolády a nyní přichází čas ji zabalit. Aby se roláda v troubě nerozpadla, je nutné ji pořádně “zašpendlit”. K tomu se dají použít obyčejná párátka nebo ještě lépe, krátké kovové jehlice na maso (délka cca 10 cm). Roládu uzavíráme od jejího středu a pokračujeme k jednotlivým koncům. Stačí k tomu přibližně 5 - 6 párátek nebo jehel. Nakonec lze maso ještě pro jistotu svázat potravinovým provázkem.
Takto nachystanou roládu umístíme do pekáčku, podlijeme ji vývarem (kdo nemá domácí, může jednoduše zalít kostku bujonu horkou vodou), přidáme pepř, nové koření, bobkový list a maso pečeme v troubě předehřáté na 180 - 190°C. Doba pečení se odvíjí od velikosti rolády a dá se říct, že v průměru je hotová za hodinu.
Když je upečeno, roládu vyjmeme z pekáče, šťávu scedíme do menšího kastrůlku, přidáme pár plátků másla a omáčku krátce prohřejeme. Maso přelijeme sosem a podáváme s rýží a čerstvou zeleninou.