Krůta s kaštanovou nádivkou recept
Křehká a šťavnatá krůta s nádivkou z jedlých kaštanů je chloubou každé sváteční tabule. Připravte si doma tuto delikatesu s francouzskou nádivkou.
Ingredience receptu
- 1 krůta o váze cca 6 kg
- 180 g změklého másla
- 230 g co nejlibovější anglické slaniny
- sůl a čerstvě mletý pepř
- Šťáva:
- 2 lžíce hladké mouky
- vývar z krůtích drobů
- Nádivka:
- drůbky z krůty nebo asi 300 g kuřecích srdíček a jater
- 4 jemně nakrájené šalotky
- 2 jemně nakrájené řapíky celeru
- 200 g vařených a nakrájených kaštanů
- kůrky ze 2 bochníků bílého toustového chleba
- 6 vajec
- 50 g másla
- 100 ml mléka
- 200 ml armagnaku
- sůl a černý pepř
- svazek nakrájených bylinek (šalvěj, tymián apod.)
Způsob přípravy
Nádivka: Kůrky drobně nakrájejte a orestujeme na kousku másla. Pak je na chvilku namočíme do mléka. Na másle si orestujeme dozlatova šalotku a celer. Přidáme nakrájené drůbky, kaštany, sůl, pepř a vše pěkně podustíme, dokud není maso měkké. Vše necháme trochu vychladnout a poté přidáme chléb, vejce, bylinky a armagnac.
Krůta: S hotovou nádivkou je nejlepší pracovat rukama. Kůži okolo krku krůty uvolněte prsty a vytvořte jimi jakousi kapsu. Rozetřete trochu nádivky pod kůži a kůži zase pečlivě přehrňte, aby nádivka při pečení nevybíhala.
Zbylou kaštanovou nádivku vložte do břišní dutiny a lžící ji lehce upěchujeme. Nepřežeňte to s množstvím ať nádivka při pečení nevybíhá! Nadívá se mimo jiné proto, že maso je pak zevnitř vláčnější a šťavnatější, než kdyby se krůta pekla ‚jen tak‘. Zbude-li vám nějaká nádivka, rozetřete ji do pekáčku a pečte asi půl hodiny.
Velký pekáč vyložíme alobalem; použijeme dva, jeden na šířku pekáče, druhý na délku. Musí být tak dlouhé, abyste do nich krůtu pohodlně zabalili. Položte krůtu na záda a pořádně ji promasírujte změklým máslem, zvláště stehenní kosti. Osolte, opepřete. Troubu předehřejte na 220 °C.
Zabalenou krůtu vložíme do trouby a pečeme 40 minut při 220°C. Potom teplotu snížíme na 170° a zvolna pečte 3 až 3½ hodiny. Nakonec sundáme alobal teplotu zvýšíme na 200 ° a pečte ještě půl hodiny. Krůtu nechte půl hodiny stát. Nakonec šťávu slejeme a zaprášíme moukou, vešleháme vývar a vaříme dohusta. Osolte a opepřete.