Krupicové noky do polévky recept
Tento recept je pro všechny, kteří si chtějí odpočinout od klasických vlasových nudlí v polévce. Nahradit je totiž lze báječně nadýchanými noky, které se doslova rozpouštějí na jazyku.
(celý recept)
Ingredience receptu
- 250 ml mléka
- 30 g másla
- 75 krupice
- 2 vejce
- strouhaná kůra z ½ citronu
- sůl
- špetka cukru
Způsob přípravy
Do hrnce nalijeme mléko a svaříme ho společně s máslem, citronovou kůrou, solí a cukrem.
Krupici vsypeme naráz do rozpuštěné směsi a mícháme tak dlouho, dokud nevznikne tuhé těsto. V tuto chvíli přidáme vejce a mícháme tak dlouho, dokud se do hmoty nezapracuje. Základ pro noky je nyní hotový a na řadu přichází tvarování. Nočky mají celkem křehkou konzistenci, a aby se ve vroucí vodě dodělaly všechny najednou, je třeba dát je do hrnce naráz.
Nejdříve je tedy musíme všechny vytvarovat. Připravíme si k tomu talíř nebo tác, které vymažeme máslem. Za pomoci lžičky odkrajujeme z hmoty menší kousek, druhou lžičkou doladíme jeho vzhled a odložíme na talíř. Takto postupujeme až do vyčerpání zásob těsta.
Noky lze zavařovat zvlášť, ve vroucí osolené vodě nebo je dát rovnou do vařícího vývaru. Hotové jsou za pár minut.