Krupicová polévka s vejcem a mrkví recept

Redakce Jídlo.cz

Hodnocení obsahu
Sdílejte obsah s přáteli

Doba vaření30 minPočet porcí4 porce

Recept na krupicovou polévku důvěrně znaly kuchařky na základních školách dob minulých. Jistě si všichni pamatujeme krupicovou polévku s drobnými zrníčky krupice, ve které plavala mrkev a kroutily se rozteklé vaječné bílky. Krupicová polévka a její recept se řadí mezi jednoduchá, rychlá a levná jídla, což v dnešní době ocení řada z nás, kteří času nemají nazbyt, protože se snaží bojovat na několika frontách najednou. Právě proto zde uvádíme recept na krupicovou polévku, abyste mohli ušetřený čas vynaložit na jinou, vám libou činnost.


Tento recept na krupicovou polévku povýšil svým kuchařským uměním známý šéf Zdeněk Pohlreich a docílil toho prostou změnou v postupu přípravy receptu. Do čistého mrkvového vývaru zavařil pšeničné krupicové malé noky. Tím, že nočky dostaly vůni kmínu, získala polévka nový, atraktivní háv jak na pohled, tak samozřejmě v chuti. Takto vylepšený recept na krupicovou polévku vám zde uvádíme. Teď ještě pár slov o krupici, jak vzniká a jaké druhy existují.


Krupici na recept na krupicovou polévku můžete vybírat z různých druhů i podle míry hrubosti namletí, protože se získává z hrubších částí slupek obilí při jeho mletí. V obchodech nejčastěji narazíte na krupici pšeničnou, která se v kuchyni mění na univerzální vojačku, s níž dokážete udělat spoustu receptů, nejen tedy recept na krupicovou polévku. Dále pšeničnou krupici poznáte podle světlé barvy a mírně nasládlé chuti. Potom na trhu figurují ještě pohanková krupice, která má zemitější chuť, po oříšcích zase chutná krupice špaldová a nakonec je zde ještě kukuřičná krupice, ze které se dělá stará dobrá známá – polenta, tedy zcela bezlepková potravina.


(celý recept)

Ingredience receptu

  • 2 ks mrkve
  • 40 g másla
  • 800 ml vody
  • 70 g krupice
  • 1/2 lžičky kmínu
  • 1 vejce
  • 1/2 svazku pažitky
  • sůl a čerstvě namletý pepř


Způsob přípravy

Oloupanou mrkev nakrájejte na tenké nudličky. Lze také nastrouhat nahrubo. Mezitím v hrnci rozehřejte 25 g másla a nakrájenou mrkev orestujte dozlatova. Přilijte studenou vodu, osolte a přiveďte k varu.

Během toho na pánvi bez oleje (nasucho) opražte krupici s kmínem a špetkou soli. Pozor, pražte jenom malou chvilku. Krupice potom trochu zrůžoví a to je ten moment, kdy přidáte zbylé máslo. Když se rozpustí, vmíchejte vajíčka. Po 2 minutách míchání dejte pánev z plotny a ze směsi udělejte malé hrudky (hodí se k tomu vařečka, ale třeba přijdete i na jiný způsob).

Tyto malé nočky vysypte do vroucí vody s mrkví a vařte asi 10 minut, než nočky změknou. Dejte z plotny.

Najemno nasekanou pažitku vmíchejte do polévky, dosolte a dopepřete podle chuti. A je hotovo!


Přidat komentář

Pro přidání komentáře k Krupicová polévka s vejcem a mrkví recept, je nutné být přihlášený(á)/zaregistrovaný(á).


Jméno a příjmení:

Váš komentář:

Nebo hledejte podobné podle části názvu krupicová polévka vejcem mrkví .
Hledat podobné recepty na internetu jako Krupicová polévka s vejcem a mrkví

Kde najít informace



×