Krkovice recept
Krkovička je chutnější než například pečeně, protože je prorostlá tukem. S kostí se hodí převážně na pečení, vykoštěná a nakrájená je skvělá pro grilování, dušení i opékání. Tento recept je inspirován předpisy našich babiček a prababiček. Je snadný a chutný.
Ingredience receptu
- 400 g krkovice bez kosti
- 150 ml nízkostupňového světlého piva
- 3 lžíce sádla
- 1 cm široký kousek zázvoru
- 2 - 3 stroužky česneku
- 1 středně velká cibule
- Směs čerstvých, popř. sušených bylinek (oregáno, bazalka, rozmarýn)
- sůl
Způsob přípravy
Maso nakrájíme na větší kostky a uložíme do misky. Osolíme ho, přidáme nahrubo nasekané bylinky, na tenké plátky nakrájený zázvor, prolisovaný česnek a směs zalijeme pivem. Misku zakryjeme potravinovou fólií a maso necháme asi 2 - 3 hodiny marinovat v lednici.
V hrnci rozehřejeme sádlo, přidáme nakrájenou cibuli a osmahneme ji. Pak z misky vybereme kousky masa a z prudka je osmahneme. Stáhneme plamen, přilijeme tekutinu z misky a krkovici dusíme tak dlouho, dokud nezměkne.
Omáčku již nezahušťujeme a hotový pokrm podáváme s vařeným bramborem.