Křenová omáčka recept
Tato omáčka se skvěle hodí zejména k vařenému hovězímu nebo vepřovému masu. Štiplavý křen dodá pokrmu říz a navíc pěkně protáhne dýchací cesty.
(celý recept)
Ingredience receptu
- 150 g křenu
- 50 g másla
- 1 cibule
- 50 g hladké mouky
- 125 ml bílého vína
- 125 ml smetany ke šlehání
- 125 ml masového vývaru
- šťáva a kůra z ½ citronu
- cukr
- vinný ocet
Způsob přípravy
Cibuli oloupeme a nakrájíme nadrobno. Křen oloupeme. Polovinu nakrájíme na tenké plátky a druhou půlku nastrouháme na struhadle.
Na pánvi rozehřejeme máslo, přidáme cibuli a necháme ji zpěnit. Pak přisypeme plátky křenu a citronovou kůru. Směs zaprášíme hladkou moukou a chvíli necháme opéct. Pak ji zalijeme bílým vínem a asi po třech minutách i vývarem a necháme čtvrt hodiny provařit.
Omáčku přecedíme přes síto a do hladkého základu přidáme smetanu, šťávu z citronu, cukr a trochu octa. Nakonec přimícháme nastrouhaný křen, omáčku krátce prohřejeme a podáváme s masem.