Krémová zeleninová polévka recept
Krémová zeleninová polévka doplněná chlebovými krutony opečenými nasucho v troubě, je sytá a jemná. Navíc je plná vitamínů a vlákniny.
(celý recept)
Ingredience receptu
- 2 brambory
- 1 mrkev
- 1 petržel
- 1 plátek celeru
- 1 kedlubna
- 1 jarní cibulka
- 1 stroužek česneku
- 2 snítky zelené petrželky
- 3 plátky chleba
- 2 lžíce zakysané smetany
- 1 lžíce másla
- 1 lžíce rostlinného oleje
- sůl
- mletý černý pepř
- sušená kurkuma
Způsob přípravy
Brambory, mrkev, petržel, celer a kedlubnu oloupeme a nakrájíme na kostičky. V hrnci rozpustíme máslo v oleji, přidáme na kolečka nakrájenou jarní cibulku a utřený česnek. Krátce osmahneme a přisypeme nakrájenou zeleninu.
Za stálého míchání zeleninu restujeme asi 3 minuty. Pak vše zalijeme vodou, přidáme špetku soli, pepře a kurkumy, polévku přivedeme k varu a vaříme do změknutí zeleniny.
Mezitím si v troubě opečeme plátky chleba dozlatova a nakrájíme je na kostičky. Když je zelenina uvařená, všechno rozmixujeme tyčovým mixérem do hladkého krému.
Každou porci polévky doplníme lžičkou zakysané smetany a nasekanou petrželkou. Krutony podáváme zvlášť.