Krémová hříbková polévka recept
Najít v lese hříbky pro mě vždycky byla nejvyšší meta. Tyto pevné houby se sametovými kloboučky prostě kralují lesu! Hříbky můžeme zpracovávat v čerstvém stavu, výtečné jsou ale také sušené či naložené. Krémová polévka z hřibů je jednou z delikates, kterou můžeme z těchto plodů lesa připravit. Je hutná, voňavá a skvěle chutná s opečeným toastem nebo bagetou.
(celý recept)
Ingredience receptu
- 300 g čerstvých hřibů
- 10 g sušených hřibů
- 2 brambory
- 80 g másla + lžička oleje
- 1 stroužek česneku
- 2 lžíce zakysané smetany
- 2 šalotky (nebo 1 cibuli)
- 1 l drůbežího vývaru
- 1 bobkový list
- 150 ml smetany na vaření
- 2 lžíce bílého vína
- čerstvá plocholistá petrželka
- čerstvě mletý černý pepř
- ½ lžičky kari koření
- špetka cukru
- sůl
Způsob přípravy
Sušené hřiby vložíme do misky, zalijeme je vodou a necháme půl hodiny namáčet. Čerstvé hříbky očistíme a nakrájíme na malé kousky. Brambory oloupeme a nakrájíme na kostičky.
V hrnci rozehřejeme máslo se lžičkou oleje a na tuku osmahneme nadrobno nakrájenou cibuli. Po chvíli k ní přidáme prolisovaný stroužek česneku a nakonec houby. Směs krátce podusíme.
Do hrnce přisypeme brambory, zalijeme je vlažným vývarem, přidáme zbytek koření (kromě čerstvé petrželky) a polévku povaříme asi 20 minut.
Poté vytáhneme z hrnce bobkový list, přilijeme bílé víno a polévku ještě krátce prohřejeme. Směs rozmixujeme tyčovým mixérem, polévku dochutíme solí, pepřem a opatrně do ní vmícháme smetanu na vaření smíchanou se zakysanou smetanou.
Polévku opět prohřejeme a před podáváním ji ozdobíme nasekanou petrželkou.