Krémová chřestová polévka recept
Jaro patří mimo jiné také chřestu, který má svou sezónu. Tato skvělá zelenina se hodí jako příloha, hlavní jídlo i polévka. Krémová chřestová polévka má hustou konzistenci a jemnou chuť. Dá se připravit ve vegetariánské variantě, ale i v klasické. Stačí přidat na kousky nakrájenou kvalitní šunku. I když je příprava polévky trochu pracnější, výsledek stojí za to!
(celý recept)
Ingredience receptu
- 1 svazek bílého chřestu (cca. 500 g)
- 60 g másla
- 40 g hladké mouky
- 1,5 l vody
- 1 žloutek
- 1 lžíci bílého vína
- 1 lžičku cukru
- 4 lžíce zakysané smetany
- čerstvé bylinky na ozdobu
- citronová šťáva
Způsob přípravy
Chřest umyjeme a stonky oloupeme tak, abychom nepoškodili hlavičky. Dřevnaté konce odřízneme. Stonky nakrájíme na větší kusy.
Do hrnce nalijeme vodu, přidáme odříznuté konce i oloupanou slupku a vodu přivedeme k varu. Povaříme ji asi 20 minut, pak z ní vytáhneme zbytky zeleniny a vývar přecedíme přes síto.
Vývar dochutíme solí a cukrem, přidáme očištěné kousky chřestu a vaříme ho opět 20 minut, dokud stonky nezměknou. Poté polévku znovu scedíme a vývar zachytíme.
V mezičase rozpustíme v hrnci máslo, přidáme mouku a vytvoříme jíšku, kterou necháme minutu osmahnout. Přilijeme k ní většinu vývaru, jíšku rozmícháme a polévku necháme 15 minut vařit. Poté ji dochutíme solí, pepřem, bílým vínem, citronovou šťávou a krátce ji provaříme. Hrnec stáhneme z plotny.
V misce prošleháme žloutek se zakysanou smetanou a směs nalijeme do polévky. Promícháme ji, přidáme plátek másla (cca. 20 g) a uvařené kousky chřestu. Polévku dle potřeby dochutíme solí, pepřem a ozdobíme čerstvými bylinkami.