Křehký koláč z bramborového těsta recept
Křehký koláč z bramborového těsta můžeme naplnit náplní podle vlastní chuti. Nebo použijeme meruňkovou či jahodovou marmeládu.
(celý recept)
Ingredience receptu
- 300 g polohrubé mouky
- 1 kypřící prášek
- 75 g másla
- 75 g Hery
- 100 g cukru moučka
- 300 g uvařených brambor
- 3 vejce
- nastrouhaná jablka
- 1 lžička skořice
- 1 vanilkový cukr
- rostlinný olej
Způsob přípravy
Na vále zpracujeme z brambor, mouky, kypřícího prášku, cukru, másla, Hery a vajec hladké těsto. Jednu třetinu těsta dáme stranou a zbylé rozválíme a položíme na olejem vymazaný plech.
Na těsto rovnoměrně rozložíme nastrouhaná jablka, posypeme skořicí a vanilkovým cukrem. Zbylou třetinu těsta rozválíme a nakrájíme na pruhy.
Pruhy těsta poskládáme na jablečnou náplň tak, aby vznikla mřížka. Troubu si mezitím předehřejeme na 180 stupňů.
Koláč připravený na plechu vložíme do trouby a pečeme 35 až 45 minut dorůžova. Pak ho necháme vychladnout a můžeme podávat.