Křehký koláč s jablky recept
Křehký koláč s jablky se rozplývá na jazyku. Hotové porce můžete ještě ozdobit kopečkem šlehačky.
(celý recept)
Ingredience receptu
- 150 g hladké mouky
- 50 g moučkového cukru
- 100 g tuhého másla
- 1 vejce
- 1 vanilkový cukr
- 15 ml studené vody
- špetka soli
- náplň:
- 500 g jablek
- 20 g cukru krupice
- 1 vanilkový cukr
- 1 citron
Způsob přípravy
V míse smícháme nastrouhané tuhé máslo s vejcem, moukou, cukrem, vanilkovým cukrem, solí a vodou a uhněteme hladké těsto. Uložíme ho na 1 hodinu do ledničky.
Jablka oloupeme, nakrájíme na drobné kostičky, zasypeme cukrem a vanilkovým cukrem a nakonec promícháme se lžící citronové šťávy. Necháme asi 40 minut odležet a pak slijeme přebytečnou šťávu. Troubu si předehřejeme na 180 stupňů.
Z těsta odkrojíme 1/3 a zbylé rozválíme na placku kterou rozložíme do máslem vymazané a moukou vysypané formy na koláč. Na ni navrstvíme jablečnou náplň. Ze zbylého těsta rozválíme obdélník a nakrájíme ho na pruhy. Ty pak naskládáme na koláč jako mřížku.
Koláč pečeme v předehřáté troubě 60 až 80 minut.