Křehký koláč recept
Křehký koláč s meruňkovou náplní je dokonalý moučník, třeba k čaji. A navíc i pěkně vypadá.
(celý recept)
Ingredience receptu
- 150 g hladké mouky
- 150 g cukru krupice
- 150 g vlašských ořechů
- 200 g Hery na pečení
- 2 vejce
- 1 citron
- špetka skořice
- meruňková zavařenina
- rostlinný olej
- cukr moučka na zdobení
Způsob přípravy
V míse promícháme mouku, cukr, na jemno nastrouhané ořechy a špetku skořice. Citron důkladně omyjeme, kůru nastrouháme a vymačkáme šťávu. Do mísy přidáme 1 vejce, 1 lžíci citronové šťávy a 1 lžíci citronové kůry.
Do směsi přidáme nakonec na kostky nakrájenou tuhou Heru a (nejlépe rukama), zpracujeme hladké těsto. Zabalíme ho do potravinové folie a uložíme na 2 hodiny do ledničky.
Troubu si předehřejeme na 180 stupňů. Z vychlazeného těsta oddělíme jednu třetinu. Zbylé těsto rozválíme na placku podle tvaru formy na koláč. Formu vymažeme olejem a vysypeme moukou.
Vyválené těsto rozložíme do připravené formy a potřeme ho meruňkovou zavařeninou. Ze zbytku těsta znovu vyválíme plát a nakrájíme proužky, které na zavařeninu položíme křížem do mřížky. Okraje koláče také orámujeme proužkem těsta.
Rozšleháme zbylé vejce a proužky na povrchu koláče jím potřeme. V předehřáté troubě pak koláč pečeme 45 až 60 minut dozlatova. Hotový koláč ozdobíme moučkovým cukrem.