Krémová chřestová polévka recept
Krémová chřestová polévka je skvělá, lahodící jazyku i oku. Můžeme ji doplnit česnekovými krutony podle receptu, ale i čerstvým pečivem.
(celý recept)
Ingredience receptu
- polévka:
- 350 g chřestu
- 2 lžíce kvasnic
- šťáva z poloviny citronu
- 1,5 hrnku zeleninového vývaru
- extra panenský olivový olej
- 300 g hrášku (třeba mražený)
- 4 stroužky česneku
- 1 cibule
- 1,5 hrnku mandlového mléka
- česnekové krutony:
- 1/4 hrnku olivového oleje
- sůl
- špetka sušeného oregana
- špetka sušené bazalky
- mletý černý pepř
- 1/4 lžičky sušeného česneku
- 2 hrnky chleba nakrájeného na kostičky
- vařené vejce - nemusí být
- mletý parmezán - nemusí být
Způsob přípravy
Krémová chřestová polévka je skvělá, lahodící jazyku i oku. Můžeme ji doplnit česnekovými krutony podle receptu, ale i čerstvým pečivem. Troubu předehřejeme na 200 stupňů. Očištěný chřest naskládáme na suchý plech, pokapeme ho olejem, lehce opepříme a osolíme. V předehřáté troubě ho pečeme 15 minut a pak odložíme stranou. Teplotu v troubě snížíme na 160 stupňů pro pečení krutonů. Chlebové kousky smícháme v misce s kořením a olejem a pečeme je na plechu asi 2O minut za občasného promíchání. Pak je nasypeme do servírovací misky.
V hrnci osmahneme nakrájenou cibuli a utřený česnek na oleji.Trochu osolíme a opepříme a po dvou minutách přidáme mléko, vývar a hrášek. Promícháme, necháme přejít varem a pak polévku v mixéru společně s opečeným chřestem rozmixujeme na hladký krém. Krém vrátíme do hrnce, přidáme kvasnice a znovu zahřejeme k varu. Necháme přejít varem a polévku odstavíme z plotny. Dochutíme citronovou šťávou, solí i pepřem. Hotovou polévku můžeme podávat také se strouhaným parmezánem nebo s kouskem natvrdo vařeného vejce.