Koprová omáčka recept
Klasická “koprovka” není nic těžkého na přípravu. Kouzlo tkví v dochucování, a k tomu je třeba trocha praxe. To ale neznamená, že se nemůže povést i nováčkům. Koprová omáčka má mnoho vyznavačů, ale také odpůrců. Pro všechny milovníky této smetanové dobroty níže přikládám recept.
(celý recept)
Ingredience receptu
- 500 ml smetany na vaření
- 3 lžíce hladké mouky
- 2 žloutky
- 1 svazek čerstvého kopru
- sůl
- cukr
- ocet
Způsob přípravy
Ve čtvrtině množství smetany rozmícháme mouku. Zbytek smetany nalijeme do rendlíku a uvedeme do varu. Jakmile začne vřít, přimícháme díl s moukou, vše pečlivě rozmícháme a vaříme do zhoustnutí. Chvíli to trvá, tak je třeba trocha trpělivosti.
Žloutky rozmícháme v troše studeného mléka nebo smetany a vmícháme je do horké omáčky. Už ji dále nevaříme.
“Koprovku” ochutíme solí, špetkou cukru a octem. Dochucovadla přidávejte obezřetně, po malých dávkách a omáčku průběžně ochutnávejte, aby nebyla příliš kyselá nebo sladká.
Nakonec přidáme nasekaný kopr, vše promícháme a omáčku podáváme s vařeným hovězím masem nebo vejcem natvrdo.