Koláč z bramborového těsta recept
Koláč z bramborového těsta se švestkami je vláčný a oblíbený moučník napříč generacemi. Je také velmi jednoduchý a nemůžete na něm nic zkazit.
Ingredience receptu
- mražené švestky nebo kompot
- 500 g polohrubé mouky
- 160 g cukru
- 300 g brambor
- 200 g Hery na pečení
- 1 kypřící prášek
- 3 vejce
- 2 vanilkové cukry
- moučkový cukr
- olej na vymazání formy
Způsob přípravy
Brambory si předem uvaříme, oloupeme, necháme vychladnout a na jemno nastrouháme. Troubu si předehřejeme na 180 stupňů. Vejce rozšleháme s cukrem a s jedním vanilkovým cukrem do světlé pěny. Použijeme-li kompot, scedíme ze švestek šťávu a necháme je okapat. Mražené švestky rozmrazíme.
Pak postupně do ušlehaných vajec přidáváme mouku ve které jsme rozmíchali kypřící prášek. Nakonec vmícháme změklou Heru a nastrouhané brambory. Těsto důkladně prohněteme a rozdělíme ho na dvě poloviny. Z každé poloviny vyválíme plát ve velikosti formy na koláč nebo plechu.
Do vymazané formy rozprostřeme jeden plát těsta. Na něj rozložíme rozpůlené švestky, posypeme je vanilkovým cukrem a přikryjeme druhým plátem těsta. V předehřáté troubě koláč pečeme 40 až 60 minut. Po upečení ho ozdobíme moučkovým cukrem.