Sdílet:

Kokosky recept

Redakce Jídlo.cz

Hodnocení obsahu
Sdílejte obsah s přáteli

Doba vaření60 minPočet porcí6 porcí

Neodmyslitelnou součástí tradičního výběru vánočního cukroví v mnoha rodinách jsou i kokosky. Někteří mají klasický recept schovaný už po babičce, jiní ty své nejlepší stále hledají. Inspirovat se můžete například následujícím postupem:
 
Naučte se připravit kokosky jako od babičky
 
Kokosky patří k tradičním druhům cukroví, které si řada z nás pamatuje z dětství. Typická je pro ně jedinečná chuť, správně upečené kokosky jsou křehké, uvnitř vláčné a šťavnaté. A k tomu krásně voní.

Když si navíc „natrénujete“ o adventu správné provedení, buďte si jisti, že recept využijete nejen o Vánocích. Kokosky chutnají skvěle i během roku. Navíc představují ideální způsob, jak zužitkovat přebývající bílky.

Potěší i relativně nenáročnou přípravou. V dnešní době navíc zaručeně oceníte i to, že se obejdete bez drahých surovin, jako je třeba máslo či ořechy, kokosky vyjdou doslova na pár korun.

Užitečné rady pro nejlepší kokosky
 
Kokosky můžeme ponechat tak, jak jsme je vytáhli z trouby a konzumovat i samostatně. Případně je přilepíme čokoládovým krémem a rybízovou marmeládou na linecká kolečka. Následně ještě namočíme cukroví spodní částí do čokolády. Hotové kokosky necháme v této podobě zatuhnout.
Nejdůležitějšími surovinami jsou v receptu bílky, cukr a kokos. Podstatné je pak pro dokonalý výsledek jejich zpracování. Existuje dokonce několik metod, s nimiž by se vám měly povést kokosky téměř zaručeně.

Tradiční švýcarský postup tak například velí připravování sněhu zatepla nad párou. Právě teplo totiž odstartuje tzv. proces denaturace, který vede k rozrušení původní struktury bílkovin. To umožní vytvoření nových vazeb.

Vyžaduje se teplota cca 45 °C. Ideální je ověřit si ji přesně teploměrem, nicméně můžete i odhadovat. Když do sněhu vnoříte prst, měl by být jednoduše příjemně teplý. Pokud se vám podaří vše tak, jak má, výsledná hmota je pevná, lesklá a nerozpadá se. Kokosky díky tomu mají mnohem menší tendenci k roztékání se. Nicméně tento způsob je pomyslnou cukrářskou „vyšší dívčí“.
Francouzský způsob přípravy naopak využívá sníh, který je měkký, částečně tekutý. Cukr se do něj zašlehává teprve následně. Vznikne vám tím dostatečně tuhá hmota.
 
Záludnosti vajíček aneb jak a z čeho správně vyšlehat sníh
 
První a základní zásada pro úspěšné vyšlehání sněhu říká: Buďte důslední. Bílky od žloutků byste měli oddělit skutečně pečlivě, jinak se vám sníh vyšlehat jednoduše nepodaří.

Další úskalí vám může připravit už samotný původ vajec, která by neměla být úplně čerstvá. Domácí vajíčka jsou samozřejmě z pohledu kvality nejvhodnější, ale může vás nepříjemně zaskočit, že z nich sníh jednoduše ušlehat tak úplně nelze.

Na to ale naštěstí existuje jednoduchá pomoc: Na kokosky pamatujte včas a vajíčka uložte na 4 dny do chladničky. Teprve pak se pusťte do přípravy cukroví.
(celý recept)

Ingredience receptu

  • 2 dl bílků
  • 450 g moučkového cukru
  • 1 lžička marmelády dle chuti (jahodová, meruňková, borůvková)
  • 250 g mletého kokosu
  • 1 lžíce octa
  • strouhanou kůru z jednoho citronu


Způsob přípravy

Vyšleháme bílky s cukrem do fáze, kdy hmota získá tuhou konzistenci. Vložíme do vodní lázně a přidáme marmeládu. Hmotu prošleháváme, dokud není horká. Vyjmeme z vodní lázně a přidáme kokos, ocet a citronovou kůru.

Vzniklou směs naplníme do cukrářského sáčku s hladkou špičkou. Nastříkáme na plech vyložený pečícím papírem.

Pokud se obáváte toho, že vám nepůjde cukroví ani z papíru dobře sejmout, existuje řešení. Některé hospodyně nedají dopustit na následující postup:

Vymažte plech tukem a položte na něj pečící papír. Samotný papír rovněž vymažte tukem a posypte moukou. Kokosky by se po upečení měly ochotně mastného plechu „pustit“.

Kokosovou směs můžete na plech nandat i jednoduše lžící, pokud po ruce nemáte cukrářský sáček. Budoucí kokosky by měly mít cca 2 cm v průměru. Špičky cukroví zlehka zploštíme prstem namočeným ve vodě.

Pozvolna pečeme na cca 140 °C.


Přidat komentář

Pro přidání komentáře k Kokosky recept, je nutné být přihlášený(á)/zaregistrovaný(á).


Jméno a příjmení:

Váš komentář:

Další recepty na Kokosky.
Hledat podobné recepty na internetu jako Kokosky

Kde najít informace



×