Kluci v akci hovězí guláš recept
Tento recept na guláš je sice rychlý, ale to neznamená, že je chuťově chudý. Přímo naopak! Už jen po přečtení ingrediencí, které do této verze guláše patří, se začínají sbíhat sliny. K jeho přípravě se trochu netradičně nepoužije maso čerstvé, ale zavařené.
(celý recept)
Ingredience receptu
- 600 g hovězího masa ve vlastní šťávě
- 100 g špeku
- 100 g fazolových lusků
- 2 větší cibule
- 1 mrkev
- ¼ celeru
- 6 brambor
- ½ l světlého piva (může být i řezané)
- 8 - 10 stroužků česneku
- 1 menší rajský protlak (asi 80 g)
- 1 polévková lžíce divokého koření
- 2 polévkové lžíce sádla
- čerstvý tymián (lze i sušený)
- sůl
- pepř
Způsob přípravy
První přijde na řadu zelenina, kterou je třeba očistit a nakrájet. Cibuli na větší kousky, mrkev na kolečka, brambory a celer na větší kostky. Fazolky rozlámeme na menší kusy a očištěný česnek nakrájíme na plátky.
Na pánvi rozehřejeme sádlo, na němž necháme vypéct na kostičky nakrájený špek. Poté přidáme cibuli a osmahneme ji. Do pánve dále přisypeme mrkev, celer, lusky i brambory, přidáme protlak, veškeré koření a směs krátce orestujeme. Po pár minutách ji zalijeme pivem a dusíme tak dlouho, dokud zelenina nezměkne.
Nakonec do směsi přimícháme hovězí maso i se šťávou a pár minut povaříme, aby se chutě propojily. Dochutíme solí, pepřem a hotový guláš podáváme s čerstvým chlebem.