Klasická francouzská cibulová polévka recept
Klasická francouzská cibulová polévka je ta všem flamendrům dobře známá, zklidňující polévka, co nám dělá tak dobře druhý den po náročné noci. Kromě toho že je velmi užitečná, je také opravdu jednoduchá a skvěle chutná.
(celý recept)
Ingredience receptu
- 1,8 kg cibule nakrájené na tenké plátky
- 6 hrnků hovězího vývaru
- 4 stroužky česneku
- 1/2 hrnku bílého vína
- 3 lžíce másla
- 1 bobkový list
- 3 lžíce mouky
- 1 lžička worcesterové omáčky
- sušený tymián
- nadrobno nakrájená mozzarella
- 1 bageta
- čerstvě mletý černý pepř
- sůl
Způsob přípravy
Klasická francouzská cibulová polévka je ta všem flamendrům dobře známá, zklidňující polévka, co nám dělá tak dobře druhý den po náročné noci. Kromě toho že je velmi užitečná, je také opravdu jednoduchá a skvěle chutná. Ve velkém hrnci rozpustíme máslo. Na tenké plátky nakrájenou cibuli na něm restujeme asi 30 minut, až zhnědne a začne karamelizovat.Během této doby cibuli každé 2 až 3 minuty zamícháme. Nyní přidáme utřený česnek, jednu minutu osmahneme, pak vše zasypeme moukou a další minutu za stálého míchání restujeme. Nyní vše v hrnci důkladně ode dna promícháme, přidáme špetku tymiánu, bobkový list, zalijeme vývarem a přidáme worcesterovou omáčku. Polévku přivedeme k varu, pak snížíme teplotu a částečně přikrytou pokličkou ji 15 minut povaříme.
Nyní odstraníme bobkový list a polévku dochutíme pepřem a solí. Mezitím předehřejeme troubu na 200 stupňů. Bagetu nakrájenou na plátky a rozloženou na rošt, v předehřáté troubě opékáme z obou stran asi 7 minut. Pak opečené plátky vyndáme z trouby a odložíme na talíř. Před podáváním polévku nalijeme do jednotlivých misek, do každé misky vložíme opečený plátek bagety a posypeme ho sýrem. Misky s polévkou vložíme do předehřáté trouby a asi 2 až 4 minuty zapékáme, dokud se sýr neroztaví a nezačne vytvářet bublinky. Nyní je polévka hotová a připravená k okamžitému podávání.